Tips en Weetjes voor matras schoonmaken en vlekken verwijderen uit het matras

Hoe kan je een matras schoonmaken na bedplassen/ na urine ongeluk:

Belangrijk is vooral niet met water of andere vloeistoffen de vlek te behandelen aangezien de urine dan dieper in de schuimen en stoffen van het matras gaat zitten en het langer blijft ruiken. Dep eerst de urine in het matras zoveel mogelijk droog. Laat vervolgens het matras zo snel mogelijk drogen. Leg het matras niet in de volle zon aangezien sommige schuimen/latex hier niet tegen kunnen. Als urine opdroogt kristalliseert het. Dit duurt afhankelijk van de hoeveelheid urine in het matras enkele dagen. Na de droging van de urine kunnen wij vervolgens het matras reinigen en desinfecteren. Als je de eventuele urinevlek storend vind kunnen wij de zichtbare urinevlek / plasvlek na de matrasreiniging geheel verwijderen. Het matras is hierna volledig schoon.

Hoe kan je het beste een matras schoonmaken?

Voordat vlekken verwijderd kunnen worden uit een matras is het heel belangrijk dat het matras eerst inwendig gereinigd wordt. Als je namelijk vloeistof op een matras gebruikt zal deze vloeistof zich vermengen met de inwendige vervuiling (ontlasting huisstofmijt, restanten opgedroogde transpiratie, huidschilfers en urine restanten) in de tijk en de schuimen van het matras. Hierdoor ontstaat er een bruingekleurde vloeistof die vervolgens gaat opdrogen en het vuil transporteert naar de randen van de vlek. Gevolg is dat de vlek wel iets lichter maar wel vaak een aantal maal groter geworden is. Voor het goed schoonmaken van een matras moet dus altijd eerst het matras een droge, inwendige matrasreiniging ondergaan. De vervuiling is namelijk door ons eenvoudig te verwijderen zolang het droog is. Na de droge dieptereiniging kunnen de vlekken aangepakt worden. Belangrijk is dat altijd het gehele oppervlakte wordt behandeld om de vlek of vlekken in het matras te verwijderen.

Hoe kan je urinevlekken, zweetvlekken en bloedvlekken uit een matras verwijderen?

Vlekken in matrassen kunnen heel divers zijn en over het algemeen zitten de vlekken ook verspreid over het matras. Daarnaast kan je niet veel vloeistof gebruiken omdat het een behoorlijke tijd duurt voordat een matras volledig droog is. Teveel water en te hoge temperatuur kan er voor zorgen dat er schimmel ontstaat in het matras. Ook zijn de vlekken vaak al oud en mogelijk is er al een poging gedaan om ze te verwijderen. Sommige vlekken in kleding gaan er in zelfs een wasmachine niet uit waarbij de vlekken niet oud zijn, gewassen kunnen worden met het juiste middel en er veelvuldig gespoeld kan worden. De ervaring leert dat het zelf verwijderen van vlekken uit een matras vaak op een teleurstelling uitloopt. Mocht je toch een poging gewaagd hebben en het niet gelukt is om een vlek of vlekken uit het matras te verwijderen of als het verergerd is wees dan niet getreurd. Wij kunnen het herstellen en het matras weer in een prachtige staat krijgen. Zonder vlekken en inwendig hygiënisch schoon.

Matras schoonmaken met backing soda?

Het probleem dat wij ervaren met backing soda op matrassen voor het verwijderen van vlekken of het opfrissen van het matras is dat de kleine backing soda deeltje in het matras blijven zitten aangezien je deze er nooit geheel uit kan zuigen. Wij treffen regelmatig met backing soda behandelde matrassen aan waarop wij een test doen en behoorlijke hoeveelheden backing soda uit de matrassen halen. Backing soda is een zuiveringszout en zoals bekend houdt zout vocht vast. Het is logisch dat het beter is dat dit niet in het matras te hebben. Daarnaast is het verwijderen met backing soda van alleen een vlek in het matras geen verstandig idee aangezien je hierdoor na verloop van tijd kleurafwijkingen gaat krijgen. Reinig altijd het gehele oppervlakte van het matras.

Hoe krijg je schimmel uit een matras?

Schimmel in een matras manifesteert zich over het algemeen als zwarte stippen, roze stippen of groengekleurde stippen in een matras. Meestal heeft dit een grillig karakter. Schimmel komt in het matras door temperatuurverschil tussen het matras en de boxspringbodem gecombineerd met te weinig ventilatie. Ook een matras dat op de grond heeft gelegen of tegen een muur aan heeft gelegen kan op die plaatsen schimmel krijgen. Haal daarom altijd het dekbed van het matras gedurende de dag. Hierdoor kan het vocht verdampen. Keer tevens regelmatig je matras om. Mocht je toch schimmel in je matras hebben gekregen dan kan Matrasreiniging Nederland de schimmel stopzetten door UVC licht en met de vlekverwijderingsmethode ook de schimmel daadwerkelijk verwijderen.

Kan je ook oude urine vlekken en transpiratie vlekken uit een matras halen?

Het is mogelijk om oude vlekken uit een matras te verwijderen. De leeftijd van de vlekken of het type vlek heeft op onze manier van vlekverwijdering uit matrassen geen invloed.

Moet het matras gedraaid worden?

Een matras moet inderdaad gekeerd worden als het een tweezijdig te beslapen matras is. Sommige matrassen zijn echter éénzijdig te beslapen. Meestal betreft dit pocketvering matrassen met een spiraalbodem en traagschuimmatrassen. Je kan het herkennen doordat de onderkant meestal een afwijkende tijk heeft in vergelijking tot de bovenkant. Draai een matras of topper eenmaal per kwartaal. En al je het draait keer dan hoofdeind met het voeteneind. Dan verdeel je de schouder/heup drukpunten beter over het gehele matras.

Wat moet je doen nadat er een vlek op het matras is ontstaan.

Met vlekken is vooral het eerste half uur en de eerste behandeling van groot belang. Het belangrijkste is allereerst overtollig vloeistof of andere restanten op te deppen of te verwijderen waarbij je werkt vanaf de rand naar het midden. Vervolgens kan je de vlek met een doekje met alleen water ietwat bevochtigen. Zorg ervoor dat je het water niet op de vlek doet maar eerst een “dam” bouwt rondom de vlek. Hiermee bedoelen we dat je eerst het schone deel rondom de vlek iets bevochtigd met water. Water gaat altijd naar droge punten toe dus in dit geval zal het naar binnen lopen of terwijl naar de kern van de vlek. Hierdoor kan de vlek in ieder geval niet groter worden. Het water zorgt ervoor dat de vlek zich minder makkelijk aan de vezels zal hechten. Ga vooral niet wrijven over de stof. Hierdoor beschadig je de stof. De vlek zal niet verdwijnen maar wordt niet groter en kan daarna door ons makkelijker verwijderd worden.

Kan je alleen de vlek verwijderen uit het matras of moet het gehele oppervlakte behandeld worden?

Bij vlekverwijdering uit matrassen is het altijd belangrijk dat het gehele oppervlakte behandeld wordt en niet alleen de vlek. De reden hiervoor is dat de beschermlaag door vlekverwijdering altijd iets aangetast wordt. Als je alleen de vlek behandeld en hierop gaat wrijven krijg je eerst een “schoonheidsvlek”, hetgeen betekent dat het eerst schoner wordt dan de rest van het matras. Echter zal er na een aantal maanden een grijze vlek voor terugkomen. Daarom behandelen wij de gehele oppervlakte van het matras, van rechts naar links en van boven naar onder. Hierdoor krijg je geen kleurafwijkingen.

Waarom zijn de randen rondom transpiratievlekken / zweetvlekken of urinevlekken altijd donkerder gekleurd?

Wat veel mensen niet weten is dat een matras en de tijk binnenin heel erg vervuild is. Het bevat veel grijsgekleurde ontlasting van de huisstofmijt welke onder invloed van vocht een bruine verkleuring geeft. Als je dus veel vocht verliest door transpiratie of urine zal dit het vuil tijdens het opdrogen meenemen naar de randen en daar opdrogen. Matrasreiniging Nederland kan alle zweetvlekken, transpiratievlekken en urinevlekken probleemloos uit het matras halen.

Wat zijn gele vlekken in een matras?

Als de vlek geheel geel is met een iets donkerdere rand is het over het algemeen een urinevlek. Een urinevlek is redelijk rond. Een transpiratievlek heeft over het algemeen minder geel in het midden, is niet niet egaal geel gekleurd en minder rond. Zowel urinevlekken als transpiratievlekken / zweetvlekken kunnen wij eenvoudig schoonmaken.

Kan je een matras wassen?

Een matras kan niet gewassen worden. Naast het feit dat het te groot is bestaat een matras uit schuimen, latex, koudschuim, traagschuim of pocketveren en dat mag niet te nat worden.

Is huisstofmijt te voorkomen in een matras?

Huisstofmijten leven van de huidschilfers die wij ’s nachts verliezen. Daarnaast willen zij een omgeving die vochtig, warm en donker is. Alleen wanneer je het matras geheel afsluit met een plastic hoes waardoor er geen vocht of huidschilfers in terecht komen kan je huisstofmijt voorkomen. Het nadeel hiervan is dat desbetreffende hoes niet ventileert waardoor je behoorlijk kan zweten. Daarnaast kraakt een hoes en het zorgt voor aanzienlijk minder slaapcomfort. Belangrijkste element aan het verminderen van huisstofmijt in een matras is ventileren, zowel het matras als de slaapkamer. Dus ramen open en het dekbed overdag niet op het matras. Eenvoudiger is het als eenmaal per jaar een matrasreiniger de huisstofmijt komt verwijderen uit het matras. Het verwijderen van huisstofmijt kan uit alle merken matrassen van Ikea tot Vi Spring of Hästens.

Kan ik mijn matras schoonmaken met azijn, wasmiddel of soda?

Alles wat je in een matras stopt zal naar diepere lagen gaan van de tijk of de schuimen. Dat zal vervolgens opdrogen en in het matras blijven zitten. Dit is niet bevorderlijk voor de conditie van het matras en de gezondheid van de beslaper. Daarnaast is het niet verstandig om te borstelen of te wrijven over een vlek. Hierdoor beschadigt namelijk de tijk / stof. Matrasreiniging Nederland verwijdert alle soorten organische vlekken (zoals urinevlekken, zweetvlekken, bloedvlekken, koffie- en theevlekken). Wij doen dit met antibacteriële vloeistof die niet kan schimmelen, activatiepoeder en een LED paneel met 420 LED lampen. De activatiepoeder en de vloeistof zijn geheel biologisch afbreekbaar. Doordat wij de vloeistof vernevel over het gehele oppervlakte zal de droogtijd slechts 12-24 uur zijn. Daarnaast lost het de organische vlekken op zonder dat wij hoeven te borstelen, wrijven of boenen. Veilig voor je matras en voor jezelf.

Mijn kat of poes heeft op het matras geplast. Hoe kunnen we de geur van kattenurine uit het matras verwijderen en de vlek van kattenpis schoonmaken?

Allereerst is het belangrijk te achterhalen waarom de kat op het matras plast en de oorzaak voor herhaling weg te nemen. Het kan een medische oorzaak hebben maar soms betreft het ook veranderingen waar de kat niet blij mee is. Vervolgens wil je natuurlijk dat het matras weer hygiënisch schoon is, de geur verdwijnt en dat de vlek weg is. De tip is in ieder geval om het matras te laten drogen. Als je met water gaat schoonmaken dringt de kattenurine nog dieper in het matras. Nadat de urine is opgedroogd en gekristalliseerd kunnen we het matras reinigen met de dieptereiniging en UVC desinfectie. De oorzaak die de geur van de kattenurine veroorzaakt wordt hiermee verwijderd en alle bacteriën, schimmels en virussen in het matras worden gedood.  Daarna kan de vlek van de kattenpis worden verwijderd uit het matras met onze vlekverwijderingsmethode. Doordat we op de vlek extra vloeistof sproeien zal ook het laatste restant van de katten urine verwijderd worden. Het matras is na droging helemaal vrij van kattenurine, de geur van de kattenurine en de vlek.

Hoe kan je matrassen met paardenhaar reinigen of schoonmaken?

Matrassen met paardenhaar zijn lastiger te reinigen vanwege het feit dat het paardenhaar en de natuurmaterialen bruine verkleuring afgeven aan de tijk bij het opdrogen. Daarnaast “lekt” het vloeistof door naar de andere kant van het topdekmatras of het matras via de capitonneerknopen. Het zelf trachten te verwijderen van vlekken uit matrassen met paardenhaar en natuurmaterialen leidt altijd tot grotere vlekken en zeer veel spijt. Vlekken uit matrassen met paardenhaar halen zoals VI spring, Kuperus, Hästens of Carpe Diem is echt vakwerk. Soms moet het twee- of driemaal behandeld worden. Vandaar dat de prijs voor deze matrassen iets hoger ligt en op aanvraag is. Matrasreiniging Nederland voert de matrasreiniging en vlekverwijdering daarom ook uit voor gerenommeerde beddenzaken zoals Bröring. Wij kunnen uw prachtige boxspring, matras of topdekmatras van paardenhaar en natuurmateriaal weer in nieuwstaat krijgen.

Ik heb een afritsbare tijk om mijn matras. Kan ik die wassen?

Let bij afritsbare tijken goed op het wasvoorschrift. Over het algemeen krimpen stoffen in een wasmachine. En mogelijk past de tijk niet in de wasmachine. Ga daarom altijd te raden bij een stomerij en vraag wel of zij garantie kunnen geven dat de hoes niet krimpt. Mocht je twijfelen dan kan Matrasreiniging Nederland altijd vlekverwijdering voeren. Wel zo veilig en geen angst dat het krimpt en niet meer om het matras past. Zorgeloos op locatie laten reinigen en je bent je matras(hoes) niet dagenlang kwijt.